En spådom om fremtidens netthandel

Jeg skal prøve på en ting, nemlig spådom. Hvordan blir fremtiden innenfor online shopping? Men først, la oss se på utviklingen.

Jeg trenger ikke gå mange år tilbake i tid før jeg husker et vinmopol som en diskbutikk, der en ansatt stod bak disken og hentet frem den vinen du ville ha. Heldigvis kan jeg i dag gå rundt se, og velge meg en flaske. Jeg kan til og med gå på internett for å handle yndlngsvinen min!

En hver konservativ kristen person vrir seg rundt og forbanner utviklingen av alkoholsalget (jmf folkeavstemningen i 1919), mens vi andre forguder det (med måte, selvfølgelig). Utviklingen av våre shoppingvaner har gjort det mer effektivt å gjennomføre en handel. Før måtte man være fysisk til stede, ha fysiske penger for å kunne betale.

Fremtdens shopping

For å være ærlig er jeg fortsatt litt tradisjonell, som liker å gå rundt i butikker, se, ta på og prøve det jeg er på utkikk etter. Men teknologien endres raskt, så hvor mange år tar det før jeg kan tre inn i en virituell verden for å prøve den nye kjolen jeg ønsker meg uten å være i butikken?

Det tar nok fortsatt en stund før vi er der, men i mellomtiden er det liv til å spå seg frem.

Som liten så jeg på tegneserien The Jetsons. De levde i fremtiden.  I en telefonsamtale, kunne de faktisk se personen fysisk i rommet når de pratet med dem, og gå rundt med dem, om jeg husker rett. En slik teknologi ser jeg litt for meg kan skje med klesshopping i fremtiden. Du kan trykke på en knapp, og har et online prøverom i stua? Mulig? Kanskje!

En teknologisk ting som allerede finnes som jeg syns er litt morsom er 3D printing! 3D printer er i dag for oss det samme som en iphone var i 1876, da Alexander Bell oppfant telefonen. Denne skotsk-amerikanske oppfinneren så kanskje ikke for seg at hans oppfinnelse skulle ende opp som en konvergens av all mulig medieinnhold.

I dag litt utenkelig (ikke minst dyrt) at alle husholdninger skal ha en 3Dprinter. Men tenk om du hadde en 3D printer, gikk på nett, så noe du ville ha, og printet det ut. Høres ikke det ganske greit ut? Litt kjipt for de som jobber med logistikk, som kanskje i fremtiden vil miste mange av sine arbeidsplasser, fordi folk 3D printer det de handler.

Digitale lommebøker

For noen uker tilbake føte jeg meg som en steinalderkvinne. Hvorfor? Jo, jeg var på studietur til Dublin for å lære mer om digital markedsføring. Hva var det første som møtte meg? Jo, Taxi-sjåføren tok kun i mot cash, ikke bankkort. Han så dumt for meg som tok frem et mastercard, og jeg så litt dumt på han når han ikke tok kort.

For er det noe som har blitt enklere, så er det betalting. Visa har lansert V.me, som er en digital lommebok. Ikke noe kort, eller cash. Betalingen gjør du rett fra mobil. Genialt!

Alt du trenger er altså en app!

Google wallet lar deg handle og overføre penger. Et lite tapp med pekefingeren og du har betalt.

Bump pay var den morsomste betalingsappen, syns jeg. For, tidligere bruktejeg bump til å ”bumpe” bilder til venner. Det var så mye enklere enn å sende som mms, gjennom bluetooth eller på mail. Vi slo mobilene i hverandre og vips så var bildene på min venninnes mobil. Med Bump Pay kan du bumpe over penger. Tenk deg at noen f.eks har lagt ut, og så skal gi tilbake pengene du skylder, så kan du bare bumpe. Rakst og enkelt. For når vi sier vi skal overføre via banken, så er det fort å glemme.

Så hva tror du? Om 50 til 100år sitter en gjeng ungdommer å ler av mitt blogginnlegg om fremtiden. Fordi for disse ungdommene så er det jeg har skrevet, utenkelig å leve uten.

2 kommentarer om “En spådom om fremtidens netthandel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s