Tull med e-toll?

Netthandelen øker raskere enn vi klarer å tenke og vi handler mer på nett. De som handler mye fra utenlandske nettsider, forbanner seg ofte over 200kr grensen. 

Ofte hører jeg fra min roomie, at det er teit, dumt, og helt urealistisk å betale skatt for en vare som koster over 200kr. Jeg forstår hennes frustrasjon, men jeg forstår enda bedre frustrasjonene til de som eventuelt kan miste sine arbeidsplasser, om denne 200kr grensen ikke fantes.

Her i huset er vi to jenter, som elsker å shoppe! Min roomie handler masse treningsklær, og har snart flere treningsthigts enn vi begge har sko til sammen (det sier litt). Hennes lidenskap for sporstøy gjør at hun ofte handler på getinspired.no fremfor utenlandske nettsetder. Ofte finner jeg en hentelapp i postkassen fra dette selskapet (men hysj, kjæresten hennes har egentlig ikke lov til å vite dette). Getinspired.no er et norsk selskap som selger treningsklær til sporty jenter, men hva skjer med dette selskapet, om 200kr grensen enten heves eller avskaffes?

Dagens tollbregning

Før Høyre/FrP regjeringen tok over regjeringskontorene, snakket de i valgkampen om å heve tollgrensen fra 200 til 1000kr. De mente 200kr grensen var godt ut på dato. Men la oss se litt nærmere på hva slags konsekvenser dette kan ha for samfunnet vi lever i.

Jeg tar min treningstightsglade venninne som eksempel:

Hun fant denne treningstightsen, på et britisk nettsted. Tightsen koster 75 pund (756kr).
Skjermbilde 2014-04-30 kl. 00.21.59
Hun bestiller den, men tightsen må fortolles. For å endelig kunne bruke tightsen må min roomie betale ca 1000kr til sammen. Av dette er 142kr i skatt og avgifter.
Skjermbilde 2014-04-29 kl. 23.25.40
Det er ikke så veldig mye for EN person, syns nå jeg. Men i det store perspektivet blir dette ganske masse penger, som samfunnet og fellesskapet mister, om grensen heves til 1000kr eller i verste fall, avskaffes.

La oss regne litt. I følge netthandelrapporten til Bring handlet 61 prosent av nordmennene (18 til 79år) i 2013 fra utenlandske nettsider. Dette blir ca 3,8 millioner nordmenn. Det vil si at av de 61 prosentene er det 2 318 000 mennesker. Om alle disse menneskene i dette eksemplet handler på nett for over 200kr, og må som min venninne betale ca 200kr i toll, blir dette masse penger. Så mye som 463 600 000 kroner. Dette er penger som er med på å betale for velferdssamfunnet vi lever i.

Konsekvensene

I 2011 var inntektene som følge av 200kr grensen 2537 millioner. Tenk om tollgrensen ikke fantes. Hvor skulle vi da fått 2537 millioner fra?

En heving av tollgrensen vil føre til tapte inntekter for velferdssamefunnet. Ikke bare fører det til tapte inntekter, men tapte arbeidsplasser, som følge av at mange norske bedrifter taper i konkurransen med billigere utenlandske alternativer. jeg sier ikke har vi skal gå for full proteksjonisme av våre verdier, men det er en tankevekker, hva en heving av tollgrensen kan gjøre med vår egen samfunnsutvikling og verdiskapning.

For å gå tilbake til getinspired.no, ville dette kanskje vært en bedrift som ikke kunne vokst like bra som det har gjort, om tollgrensen ikke fantes. I stede for å kjøpe en treningstights fra England til over 700kr, så velger min venninne gertinspired, der nesten samme tights koster ca det samme (749kr), men hun slipper å betale toll før hun kan bruke tightsen. Og norske gründere lever videre.

Hva velger du? Deg selv, eller fellesskapet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s