Greit :)? Eller ikke :(?

”Hei, takk for tilbakemeldingen. Vi sees på møtet i morgen :)” er det greit å avslutte en mail med smily?

Emoji, smilefjes, ikoner, eller semikolon og parentes, som min bestemor sier, er nåtidens måte å kommuniserer på i meldinger og statusoppdateringer. Men er det greit å benytte dette i en formell kommunikasjon?

Hvis du har søkt jobb, og blir spurt om å komme på jobbintervju, kan du avslutte mailen med et smilefjes? Flere ganger har jeg lurt på dette. Jeg syns det er hyggelig å få en mail med smily, men min potensielle arbeidsgiver syns kanskje ikke det? Kanskje de får en formening om at jeg er fjortis, useriøst, eller null peiling på kommunikasjon. Men et uskyldig smil, er jo bare et tegn på at jeg er veldig glad! Men på samme side, hvis den arbeidsplassen jeg hadde søkt på, sendte smilefjes i sin første mail til meg, da hadde jeg stusset litt og tenkt, ”Er dette en seriøs bedrift?”.

Digitalt kroppsspråk

I tredjeklasse på barneskolen fikk vi i oppgave å reflektere over kroppsspråk. For meg var internett og emojis utenforvokabular. Jeg husker jeg skrev noe om at gjennom kroppsspråk kunne vi vite mer hva slags humør personen var i, og at det var veldig viktig når vi snakket med andre mennesker. Men hvis vi snakket med noen i telefonen var det vanskelig for andre å oppfatte vårt kroppsspåk, for kunne du egentlig vite om personen var glad eller ikke?

Emojis har tatt over for kroppsspråket i den digitale verden.

mobile

”OK!” vs ”OK :)”

Jeg tenker, at siden vi kommuniserer digitalt om nærmeste alt i dag, så er smilefjes nødvendig for å vise mine venner at det går bra, eller signaliserer dagshumøret. Ikke noe fjes i det heletatt og de begynner å lure på hva som skjer!? En melding med ”OK!” er noe helt annet enn en melding med ”OK :)”. Du ser forskjellen du også? I den første føler jeg noe er galt, eller kanskje noen er litt sinte eller sure. Mens den andre stråler mer hygge, at det er greit og ikke noe problem.

Dette er et evig dilemma. Riktig eller galt? Jeg tror ikke det finnes noe fasitsvar annet en at man må se an stemningen. Emojis er kanskje ikke noe du bruker til sjefen første dag på jobb, hvis ikke sjefen selv bruker det. For jeg er redd for at man fort kan bli oppfattet som useriøst, selv om hensikten er en annen.

Eget emoji nettsamfunn

Verden har jo egentlig oppfattet at vi er for late til å skrive OK for å respondere på at meldingen er mottatt. Facebook har gjort det enkelt, alt jeg trenger er å trykke på en tommel opp, og personen på andre siden skjønner at det er OK. Så OK er det å kun bruke emojis at det faktisk er et eget emoji nettsamfunn, eller som Dailymail beskriver det, «The smily facebook». All kommunikasjon foregår med emojis. Så, da er hyppig bruk av smilefjes i kommunikasjonen kanskje en litt annen om noen år, enn i dag?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s