Propaganda gone bad!

Justisministerens troverdighet fikk en skikkelig ripe i lakken da han sa – ”En av de mest frustrerende tingene som politikere er at media veldig ofte er opptatt av å finne de negative vinklingene på sakene”. AUCH, Anundsen!

PROOOOPAGANDA hamret inn i ørene mine kl. 07.40 i dag tidlig da klokkeradioen våknet. Bjørn Myklebust satt i radiostudioet med justisminister Anders Anundsen. Og BAM, resten av nyhetsbilde var preget av ordet propaganda!

Se selv på Google news

Hva er propaganda?

propaganda-155877_1280

I følge store norske leksikon er propaganda bevisst manipulering av folks følelser og tanker ved hjelp av sterke virkemidler. Første gangen jeg hørte ordet propaganda ble jeg livredd. Vi lærte om andre verdenskrig på skolen, og ordet propaganda ble hamret i oss som noe av det verste man kunne gjøre med mennesker meninger og ytring. Propagandaministeren under andre verdenskrig, Joseph Goebbels, var en veldig skummel mann!

Anders Anundsen er ikke så veldig skummel. Han virker kanskje litt skummel og tøff med to fengselsvoktere ved siden av seg, men hans propaganda får meg egentlig til å tenke selv – er det han sier i hele tatt troverdig?

 

Ikke troverdig propaganda

I mine øyne er ikke det Amundsen forsøker å formidle troverdig. I løpet av de ti første sekundene klarer Amundsen å rive ned sin egen troverdighet. Han rakker ned på noe av de fineste vi har i et samfunn – en fri og uavhengig presse. Et pressekorps som tør å stille de kritiske spørsmålene til de som styrer roret. Det er jo det vaktbikkjer gjør!

Jeg er enig i det Generalsekretær i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier til VG:

Han må få lov til å gjøre det, men det er unødvendig når han sparker på pressen for at de gjør jobben sin. Det er ikke noe nytt at makten ikke liker kritisk journalistikk. Pressen skal være kritiske, og det registrerer jeg at Anundsen til stadighet har problemer med.

Anundsens ethos taper karakter, kompetanse og karisma når han starter videoen med å lange ut mot presse og selv tre inn som rollen som den «kristike» journalisten som skal belyse tema objektivt. Det hele blir bare feil.

Uten de tre beinene kompetanse, karakter og karisma er det ikke noe mer igjen av Anundsens troverdighet, derfor blir det han sier resten av filmen litt komisk og nærmest litt flaut.

anundsenpresseklipp

Dårlig kommunikasjon

Utfra mine øyne som en kommunikasjonsrådgiver er hele prosessen en dårlig kommunikasjonstaktikk. For det første er videoen av veldig dårlig kvalitet. Skal du vise frem resultater kan du ikke gjøre det med et format med forstyrrende klipperytme og kun prat. Det påvirker hvordan hele budskapet fremstilles, ikke minst troverdigheten til den som snakker.

Skulle den videoen i det hele tatt hatt virkningen departementet ønsket, måtte de kutte Anunsen som ”journalist” og gjort filmingen litt mer profesjonell.

Flere har pekt på at når Anundsens rolle som journalist i denne videoen er helt feil, og jeg kunne ikke vært mer enig i Arne Jensen i hans kommentar til NRK:

Fordi justisministeren reiser rundt og intervjuer de han er sjef for. Da får man stort sett de svarene man vil ha. Han fremstår som en reporter, som han selvfølgelig ikke er, sier Jensen.

Se for deg at du ble intervjuet av din egen sjef som var dritt lei av at kundene snakket kritisk om bedriftens arbeidsmetoder eller resultater. Sjefen spør deg: ”Fortell hvor fantastisk det er å jobbe her og hvor bra vi gjør alt sammen”. Ville du i det intervjuet fortalt alt som egentlig kunne vært bedre og burde gjøres? Det har en viss påvirkning når sjefen retter mikrofonen mot deg.

For et departement som vil fremstå troverdig i sin kommunikasjon utad, hadde det i dette tilfellet vært smartere å bruke infografikk og henvise til troverdige kilder og caser. Ikke starte videoen med å kritisere pressen. Det er som å be om uvenner.

Seriøst, hva tenkte kommunikasjonsstaben i justisdepartementet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s